• TOIMITUS 6,90 € | ILMAINEN TOIMITUS 69 €
 • HOT SAUCE
 • LAADUKKAAT SUOMALAISET CHILIKASTIKKEET
 • SMALL BATCH | ALL VEGAN | HAND MADE
 • TUOREISTA CHILEISTÄ
 • TOIMITUS 6,90 € | ILMAINEN TOIMITUS 69 €
 • HOT SAUCE
 • LAADUKKAAT SUOMALAISET CHILIKASTIKKEET
 • SMALL BATCH | ALL VEGAN | HAND MADE
 • TUOREISTA CHILEISTÄ

Chilikastikkeen valmistus kotona

Hot Sauce Resepti

Miten valmistaa hot saucea?

Jos olet joskus miettinyt, että kuinka valmistaa hot saucea, niin tässä on hyvä perusohje chilisoosin tekoon tehtaan takuulla. Mikään ei voita kotona valmistettua chilikastiketta, jonka voit räätälöidä juuri oman makusi mukaan. Tässä Heimo jakaa yksityiskohtaisen reseptin, sekä yleisiä vinkkejä herkullisen chilisoosin valmistamiseen kotona.

Chilien valinta – Mitä chilejä käyttää omaan kastikkeeseen?

Hot saucen valmistuksessa tärkein päätös on chilien valinta. Erilaiset lajikkeet tuovat mukanaan erilaisia makuja ja tulisuusasteita ja -profiileja, joten chilikastikkeesi luominen alkaa jo tässä vaiheessa.

Kun valitset chilejä, pohdi minkälaisesta soosista tykkäät entuudestaan. Jalapenot tuovat soosiin miedon potkun, kun taas chipotle savuisuutta ja habanero lisää hedelmäistä tulisuutta. Yhdistelemällä eri chililajikkeita voit luoda oman uniikin sekoituksesi, joka sopii täydellisesti juuri sinun makuusi. Jos haluat, että soosisi täräyttää sukat pois jaloista, niin Heimo suosittelee lisäämään sekoitukseen niin sanottuja supertulisia esim. Carolina Reaper, Dragon’s Breath tai erilaisia Scorpion chilejä, joita saa hyvin varustelluista ruokakaupoista tai suoraan chiliharrastajilta.

Chilien värillä on myös merkitystä, koska ihminen tuppaa syömään myös silmillään. Väri kertoo paljon chilin mausta ja tulisuudesta. Punaiset chilit ovat kypsempiä ja tulisempia, kuin hailakammat tai vihreät chilit. Kokeile myös keltaisia tai oransseja chilejä, jotka voivat tuoda mukanaan makeahkoja vivahteita. Tärkeintä on, että valitset chilit oman makusi mukaan, sillä chilikastikkeen tulee olla juuri sellainen, kuin haluat sen olevan.

Muista chilien käsittelyssä yksi asia. Kumihanskat. Käytä hanskoja välttääksesi chilin öljyjen pääsyn ihollesi ja vältä koskettamasta kasvojasi (ja muita arkoja paikkoja) chilien käsittelyn aikana, ja mielellään hetki sen jälkeen. Jos käsittelet ns. supertulisia chilejä, niin Heimo suosittelee vahvasti käyttämään tuplahanskoja.

Raaka-aineiden laatu ratkaisee

Chilikastikkeen valmistus on loppupeleissä melko yksikertainen juttu, mutta koko homman juju piilee raaka-aineissa. Soosin laatu riippuu suurelta osin siihen käytetyistä raaka-aineista. Valitsemalla huolellisesti korkealaatuiset raaka-aineet varmistat, että soosistasi tulee mahdollisimman herkullinen.

Chilien lisäksi tarvitset myös muita raaka-aineita perinteisen hot saucen valmistukseen. Valkosipuli tuo voimakasta makua ja aromikkuutta. Erilaiset etikat tuovat pöytään kaksi funktioita: ’’twängiä’’ eli fjongaa eli happoa, sekä laskevat soosin pH:n sopivalle tasolle, jotta se säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään. Jos satut omistamaan pH-mittarin, niin suurin osa kaupan chilisooseista on pH-arvoltaan 3,0–4,0 välimaastossa, minimissään kuitenkin alle pH 4,6. Suola korostaa muita makuja ja auttaa myös säilyvyyden paranemisessa. Sokeria voi lisätä, jos haluaa pyöristää kastikkeen tulisuutta.

Kokeile rohkeasti lisätä muita mausteita oman makusi mukaan. Korianteri tuo raikkautta, jeera mukavaa mausteisuutta ja inkivääri raikkautta ja pientä lisäpotkua. Muista, että mitä tulee mausteisiin, vain taivas ja mielikuvitus on rajana. Tämä on se kohta prosessia, kun saat antaa luovuutesi kukkia oikein kunnolla ja muokata soosista juuri sellaisen kuin haluat.

Laadukkaat raaka-aineet ovat avainasemassa, kun teet chilikastiketta. Hanki tuoreita chilejä, ja mahdollisuuksien mukaan myös muut ainesosat, joita meinaat soosissasi käyttää. Kun käytät tuoreita raaka-aineita, maistat eron heti verrattuna esim. kuivattuihin chileihin tai valkosipullin. Tuoreet raaka-aineet tuovat esiin maun ja antavat soosillesi sellaista syvyyttä, jota ei voi saavuttaa muilla keinoilla.

Älä siis pihistele, vaan käytä aina tuoreita raaka-aineita, kun sen on mahdollista!

HOT SAUCE RESEPTI

Tässä on hyvä perusresepti herkullisen hot saucen valmistukseen kotona, jota voit tilanteen ja fiiliksen mukaan muokata. Nyrkkisääntönä kokkaillessa pidä mielessä, että aina voit lisätä aineksia, muttet ottaa pois:

RAAKA-AINEET:

 • 500 g chilejä (käytä yhtä lajia tai valitse sekoitus erilaisia chilejä oman maun, tulisuusmieltymysten ja halutun värin mukaan)
 • 2–8 valkosipulinkynttä (säädä makusi mukaan tai jätä pois, jos et pidä tai voi syödä valkosipulia)
 • 2–4 dl etikkaa (säädä sen mukaan, kuinka etikkaisen kastikkeen haluat. Kokeile erilaisia etikoita tai niiden sekoituksia esim. väkiviinaetikka, omenaviinietikka, punaviinietikka, valkoviinietikka, riisiviinietikka, balsamiviinietikka jne.)
 • 1–3 tl suolaa (säädä sen mukaan, kuinka suolaista soosia haluat)
 • 1–3 tl sokeria tai hunajaa (säädä makusi mukaan tai jätä kokonaan pois)
 • Lempimausteita/asioita oman makusi mukaan (kokeile esim. tuoreita yrttejä, juustokuminaa, juureksia, tomaatteja, vaahtokarkkeja tai vaikka viskiä)
 • Öljyä paistamiseen

VALMISTUS:

 1. Aloita pesemällä chilit. Poista siemenet, jos haluat kastikkeesta vähemmän tulista. Pilko chilit pieniksi paloiksi.
 2. Kuori ja pilko valkosipuli.
 3. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää valkosipuli. Kuullota muutaman minuutin ajan, kunnes valkosipuli hieman pehmenee.
 4. Lisää chilit pannulle ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Pidä ilmanvaihto täysillä tästä eteenpäin – Höyryt on TOTISET!
 5. Pidätä hengitystä ja lisää etikka. Keitä soosia noin 15–20 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat pehmenneet. Lisää suola, sokeri ja mausta haluamallasi tavalla.
 6. Anna seoksen jäähtyä hieman. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella tai blenderissä.
 7. Siivilöi kastike tässä kohtaa, jos haluat saada tasaisen koostumuksen.
 8. Pullota chilikastike desinfioituihin pulloihin tai purkkeihin ja anna jäähtyä ennen käyttöä.

Ja lopuksi: sama kuin sinapin valmistuksessakin, hot saucen maku rauhoittuu/tasoittuu/paranee, kun se on kypsynyt ensin vähintään viikon ennen käyttöä.

Kuinka kauan hot sauce säilyy?

Chilikastikkeen, eli hot saucen, säilyvyys riippuu useista tekijöistä, kuten käytetyistä ainesosista, valmistustavasta, säilytysolosuhteista ja säilytysajasta. Yleisesti ottaen hot sauce säilyy pitkään, mutta on tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat soosisi säilyvyyteen:

 1. Ainesosat ja valmistustapa: Jos chilikastikkeesi sisältää hapokkaita ainesosia, kuten etikkaa tai sitruunamehua, jotka auttavat laskemaan kastikkeen pH-arvoa, se säilyy pidempään. Erilaiset etikat ja esim. sitruunamehu toimivat luonnollisina säilöntäaineina. Suola ja sokeri ovat molemmat luontaisia säilöntäaineita, ja niitä lisäämällä pidennät soosin säilyvyyttä. Kuumennusprosessi parantaa myös entisestään kastikkeen säilyvyyttä.
 2. Säilytysolosuhteet: Chilikastiketta tulisi säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa, koska viileässä säilyttäminen hidastaa mahdollista pilaantumista. Chilikastiketta ei yleensä tarvitse säilyttää jääkaapissa, mutta se saattaa säilyä paremmin siellä, erityisesti avattuna.
 3. Säilytysaika: Vaikka hot sauce säilyy pitkään, kannattaa pitää mielessä, että hot sauce ei säily ikuisesti. Avattu soosi voi säilyä useita kuukausia tai jopa vuosia hyvänä, mutta sen maku ja laatu voivat ajan myötä muuttua.
 4. Haju ja ulkonäkö: Jos soosisi tuoksuu pilaantuneelta tai siinä on joku muu omituinen haju, se voi olla merkki siitä, että kastike on pilalla. Myös homeen tai outojen tekstuurimuutosten havaitseminen voi viitata pilaantumiseen. Chilikastikkeen värimuutokset ovat yleensä lähinnä visuaalisesti epäesteettisiä, eikä hapettumisen aiheuttamat värimuutokset yleisesti ottaen ole merkki pilaantumisesta.

Vaikka chilikastikkeella on yleensä pitkä säilyvyysaika, on tärkeää käyttää harkintaa ja tarkkailla sitä mahdollisten pilaantumisen merkkien varalta. Jos olet epävarma soosin syömäkelpoisuudesta, on turvallisinta olla laittamatta sitä suuhunsa.

Ja jos et jaksa keitellä omia, niin aina voit tilata valmiiksi Heimon tekemänä: